Вітаю Вас у своєму блозі! Буду рада, якщо матеріали блогу стануть Вам у нагоді! Змінюємо освіту та світ на краще! Geography is too important to be left to geographers! Я-Ірина Балжі, працюю у ЗЗСО І-ІІІ ступенів с-ща Керменчик Старомлинівської сільської ради Волноваського району Донецької області.

Будь у русі, не зупиняйся,твори,пізнавай світ!

вівторок, 7 грудня 2021 р.

Загальна характеристика Азії_матеріали до уроку

 

Географія 10 клас 

Розділ ІІ Азія

Тема 1.Загальна характеристика Азії

ТЕМА УРОКУ: Особливості економіко-географічного положення Азії. Склад регіону. Сучасна політична карта Азії. Форми державного правління і територіального устрою країн Азії

Відео до уроку


Особливості економіко-географічного положення Азії


Записати до зошита

Азія – унікальний, з усіх точок зору, регіон. Має найбільшу площу серед інших регіонів – 44,5 млн км2, саме тут зародилися перші в історії людства хліборобські цивілізації, було винайдено систему числення, різноманітні системи письма, методи гончарства, штучного зрошення, здійснено селекцію багатьох сільськогосподарських культур.

Дати відповіді на питання:

1.     Найвища гора? (г. Джомолунгма, 8850 м). 

Найнижча точки суходолу? (Мертве море, - 400 м);

2.     Найбільше за площею (Каспійське море) та найглибше (Байкал) озера;

3.     Тут знаходиться полюс холоду (м. Оймякон) та найбільша кількість пустель помірного поясу (Алашань, Гобі, Такла-Макан, Бейшань);

4.     Поряд з найбагатшими країнами регіону (Японія, Ізраїль) є країни, які займають останні позиції в рейтингу країн за рівнем економічного розвитку (Афганістан, Таджикистан, Бангладеш, Непал, Бутан).

Завдання до уроку

На території Азії нараховується 48 держав і територій, 47 з них –  незалежні. Особливий статус має територія о. Тайвань, який домагається вступу до ООН, проте юридично вважається однією з «конфліктних провінцій» Китаю. В межах регіону Азія є всі типи країн за рівнем економічного розвитку, тобто:

1) економічно розвинені країни;

2) країни планової економіки;

3) країни, що розвиваються;

4) найменш розвинені країни.

Завдання 1. За картами атласу визначте країни, які відносяться до перерахованих вище типів країн за рівнем економічного розвитку. Встановіть, яка група має найбільшу кількість країн у своєму складі.

За формою правління 2/3 азіатських держав республіки, проте саме в цьому регіоні світу знаходиться найбільша кількість монархій – 14.

Завдання 2. За картами атласу визначте, які країни в Азії є монархіями та згрупуйте їх у дві групи за видами монархій. Після виконання завдання учні звіряють результат своєї роботи з інформацією на слайді.

За адміністративно-територіальним устроєм 4/5 держав регіону є унітарними, проте є 9 федерацій.

Завдання 3. За картами атласу визначте, які країни мають федеративну форму адміністративно-територіального устрою.

Домашнє завдання читати парагарф 17, виконувати  завдання на карті

Підготувати повідомлення про найдавніші цивілізації, які розвивалися в межах азіатського регіону.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар