Вітаю Вас у своєму блозі! Буду рада, якщо матеріали блогу стануть Вам у нагоді! Змінюємо освіту та світ на краще! Geography is too important to be left to geographers! Я-Ірина Балжі, працюю у ЗЗСО І-ІІІ ступенів с-ща Керменчик Старомлинівської сільської ради Волноваського району Донецької області.

Будь у русі, не зупиняйся,твори,пізнавай світ!

понеділок, 1 листопада 2021 р.

Географічна оболонка Землі.

 Географія 11 клас 01.11.2021  Урок  8

Тема: Географічна оболонка:склад,будова,межі і закономірності.Сучасний стан розвитку географічної оболонки. Антропосфера.

Обладнання: підручник -параграф  8, атлас. відеоматеріали .

План уроку

1. СКЛАД, МЕЖІ ТА БУДОВА ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ-користуючись матеріалами тексту параграфа. відео, запишіть у робчий зошит поняття: географічна оболонка. 

Складіть у зошиті схему "Межі географічної оболонки"-підказки на стор.45

2. ЗАКОНОМІРНОСТІ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ-

3. СУЧАСНИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ. АНТРОПОСФЕРА. 

Антропосфера — це особлива сфера, яка формується в географічній оболонці шляхом зміни її складових. Вона розвивається головним чином у біосфері (у її широкому розумінні) за активного впливу людини. Людина давно й цілеспрямовано змінює географічну оболонку,використовуючи природні ресурси та багатства, створюючи нові об’єкти в процесі життєдіяльності. Географічну оболонку, змінену господарською діяльністю людини, називають географічним середовищем. Уже в недалекому майбутньому поняття географічної оболонки й географічного середовища можуть стати синонімами. (Поясніть чому.) Усю відому й освоєну людиною частину Землі називають ойкуменою

За даними підручника дізнатися  та охарактеризувати етапи розвитку географічної оболонки .

Підсумки уроку

Усі оболонки Землі перебувають у постійній взаємодії та взаємозв’язку, вони

утворюють єдину географічну оболонку, верхня межа якої проходить в атмосфері на висоті 20-30, нижня — на глибині 6-50 км у літосфері.

До найважливіших властивостей географічної оболонки належать: перебування речовин у трьох агрегатних станах; кругообіги речовин та енергії; наявність життя.

Основними закономірностями географічної оболонки є: ритмічність, циклічність, не замкнені кругообіги, цілісність і єдність, зональність, саморегулювання.

 Домашнє завдання.

1. Опрацювати параграф 8

2. Підготуйте повідомлення про відомих учених, які вивчали сутність й окремі і загальні особливості географічної оболонки.

3. Яку географічну закономірність описав Ч. Дарвін, коли сказав, що морський флот Англії тримається на старих дівах, маючи на увазі географічний ланцюжок:

«Старі діви люблять кішок — кішки ловлять мишей -миші не розорюють гнізд джмелів - тільки джмелі опилюють конюшину - конюшина є найкращою пашею для тварин - завжди свіжий біфштекс на флоті -  ситі й здорові матроси – основа майбутнього флоту країни».







 


Немає коментарів:

Дописати коментар