Вітаю Вас у своєму блозі! Буду рада, якщо матеріали блогу стануть Вам у нагоді! Змінюємо освіту та світ на краще! Geography is too important to be left to geographers! Я-Ірина Балжі, працюю у ЗЗСО І-ІІІ ступенів с-ща Керменчик Старомлинівської сільської ради Волноваського району Донецької області.

Будь у русі, не зупиняйся,твори,пізнавай світ!

середа, 3 листопада 2021 р.

Сільське господарство України. Тваринництво України.

 

Географія     9 клас Урок №  13         03 листопада 2021 р
Тема: Сільське господарство України. Тваринництво України. 

1. Перевіримо  матеріал попереднього уроку- в робочих зошитах дайте  відповіді на запитання картки - в стовпчик проставте цифри 1-10-це номер запитання, а навпроти- запишіть відповідь з даного переліку.

Завдання. Виберіть правильні відповіді до запитання

№ 

Відповіді

1

Ефірноолійні

2

Озима пшениця

3

Херсонська

4

Поліська

5

Лісостепова

6

Полтавська

7

Льон-довгунець

8

Олія

9

Мед

10

Вінницька

 

1. Технічна волокниста культура, яку вирощують на Поліссі. 

2. Важливий експортний продукт тваринництва

3. До якої групи технічних культур відносять вирощування коріандру, шавлії, мяти 

4. Головна зернова культура в Україні.

5. «Цукрова» область.

6. Сільськогосподарська зона, у якій найбільше вирощують жита, гречки, картоплі.

7. Важливий експортний продукт, який виробляють з найпо­ширенішої технічної культури.

8. «Кукурудзяна» область

9. Сільськогосподарська зона, яка спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків та сої.

10. «Кавунова» область

   2. Запишіть тему уроку.

 Користуючись матеріалами відео та текстом параграфа  14, опрацюйте питання уроку: 

        -Тваринництво, його структура.

  

Скотарство- запишіть таблиці в робочий зошит :

Продукція

Молоко, мясо, шкіра

Кормова база

Сіножаті, пасовища, відходи харчової промисловості

Основний напрям

Молочно-мясний

Територіальна структура

По всій території України

Найбільше поголівя(області)

 Чи перспективно розвивати?

Вінницька, Полтавська, Хмельницька

 Свинарство

Продукція

 мясо, шкіра, сало, жир

Кормова база

Концентровані корми, відходи харчової промисловості

Основний напрям

мясо-сальний

Територіальна структура

По всій території України

Найбільше поголівя(область)

 Чи перспективно розвивати?

Київська, Львівська області

 Птахівництво

Продукція

Яйця, мясо, піря

Кормова база

Комбікорм,  відходи харчової промисловості

Основний напрям

мясний, яйценосний

Територіальна структура

По всій території України

Найбільше поголівя(область)

Чи перспективно розвивати?

Вінницька, Київська області

  Розміщення тваринництва 

              Зональна спеціалізація сільського господарств(тісно повязана з грунтово-кліматичними ресурсами) 

Сільськогосподарські зони

Тваринництво

Лісова (Поліська)

Молочно-мясне скотарство, свинарство

Лісостепова

Молочно-мясне скотарство, свинарство, ставкове рибництво. Шовківництво. Бджільництво.

Степова

Скотарство, свинарство, вівчарство.

Карпати, Крим

Вівчарство, скотарство.

Приміські райони

Молочне скотарство, свинарство, птахівництво.

                             Нові  галузі тваринництва України

                    1.Гелікокультура

Вирощування і розведення равликів-фермерське господарство (Львівська область). Інвестиції (1 га -4 чол.)-80-100 тис. євро, окупність-1-2 роки.

Виноградний равлик-4-5 років, інші види-1 сезон.

За рік-25-30 тонн. Опт в Європі-8-12 євро за кг (Україна-3-4 євро/кг)




        2.Страусині ферми (Львівська, Київська, Миколаївська, Закарпатська, Івано-Франківська області).

             Безвідходне виробництво- мясо, яйця, шкіра, жир,

                                   -маточне поголівя;

                                  -туризм.

1 страус-8000 гривень, 1 яйце—1-2 кг (200-250 гривень).

За день один страус зїдає 2,5 кг корму (перемелене сіно, зерно, морква, яблука).

                        3.Успіх козячих ферм 

В центральній частині України, на Наддніпрянщині, десятки фермерів майже одночасно вирішили відродити козівництво. На родинних фермах «Золота коза», «Бабині кози», «Лісова ферма» та «Пані Коза» впроваждують цей вид фермерства, який почав активно розвиватися в Україні від початку 2000-х років. Фермери вирощують кіз, виготовляють різні види сиру з козячого молока та розвивають зелений туризм. Більшість із них тривалий час проживали у містах, але залишили усе, аби віднайти себе у сільській місцевості, серед природи і натуральних продуктів

                                            4.Акваферми 

Світові компанії-імпортери почнуть вирощувати популярні види риби та морепродуктів на території України за інноваційними технологіями. Про це говорять у Держрибагенстві. Підприємства будуть створювати спеціальні ферми для розведення найбільш популярних видів риби. Проте українські виробники наполягають, що вони не гірші за світові компанії та в наших умовах можуть вирощувати рибу, якої раніше не бачили в українських річках та озерах. На допомогу приходять новітні технології.
В Кіровоградській області вітчизняні фермери створили сучасне господарство з розведення екзотичних, для України, африканських сомів, а в майбутньому планують нагодувати українців австралійськими раками



Розведення хробаків

я хробаків

Успішні в Україні. І сьогодні історія про те, як мешканець Львівщини Із держслужбовця – перекваліфікувався у хробаковода. Колишній юрист податкової служби районного центру Броди, що на Львівщині, вирішив зайнятися власною справою і почав розводити червоних каліфорнійських хробаків.


                                    Перспективи розвитку тваринництва:

-створення великих агропромислових обєднань із замкнутим циклом виробництва;

-державні дотації;

-стимулювання експорту продукції виробництва;

-податкові пільги;

-селекційно-племінна робота та її державна підтримка (інвестиції).

 Підсумок

Тваринництво –важлива галузь с/г України і нашого регіону. Використовує кормові культури польового та лучно-пасовищного виробництва, відходи харчової промисловості та комбікорми. Потребує заходів інтенсифікації (сучасних форм організації виробництва, техніки, продуктивності поголівя). Основна частина продукції виробляється в приватному секторі (приватна власність).

             Вивчення галузі тваринництва є актуальним, тому що:

-тваринництво забезпечує продовольчу безпеку країни;

-експортний потенціал;

-продовольча незалежність країни;

-один з показників рівня життя населення 

Домашнє завдання: читати параграф 14,  завдання на стор. 73  виконувати на вибір 

Немає коментарів:

Дописати коментар