Вітаю Вас у своєму блозі! Буду рада, якщо матеріали блогу стануть Вам у нагоді! Змінюємо освіту та світ на краще! Geography is too important to be left to geographers! Я-Ірина Балжі, працюю у ЗЗСО І-ІІІ ступенів с-ща Керменчик Старомлинівської сільської ради Волноваського району Донецької області.

Будь у русі, не зупиняйся,твори,пізнавай світ!

пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

Небезпека інфікування ВІЛ, ІПСШ.Формула індивідуального захисту.

 Тема: Небезпека інфікування ВІЛ, ІПСШ. Формула індивідуального захисту.

Мета: показати зв’язок між способом життя й ризиком інфікування, дати первинну інформацію для учасників тренінгу про те, як передається і як не передається ВІЛ/СНІД; навчити уникати ситуації, в яких можна заразитися ВІЛ/СНІДом; розвивати вміння уважно ставитися до свого здоров’я; виховувати толерантне ставлення до людей з ВІЛ.

Міні – лекція 

          А тепер трохи інформації про СНІД. Вперше випадок цього дивного захворювання був зареєстрований у 1978 р. Пізніше вчені дали йому назву СНІД і виявили вірус (ВІЛ), який його викликає. Досі невідомо, звідки прийшов ВІЛ/СНІД. Одні вважають, що він з'явився спочатку у мавп, інші – що його штучно створили люди.



Точно відомо одне: ВІЛ/ СНІД – смертельне захворювання, від якого немає ліків або вакцини. Епідемія стрімко поширюється по всіх країнах і континентах. Найбільше від цього захворювання страждає молодь у віці від 14 до 29 років.

• Сьогодні у світі ВІЛ/ СНІД хворіють понад 40 млн осіб.

• Кожну хвилину у світі приблизно 11 чоловік заражаються ВІЛ.

• В Україні офіційно зареєстровано майже 600 тис. ВІЛ - інфікованих, але передбачається, що їх принаймні в три рази більше.

• 80% ВІЛ - інфікованих в Україні – молодь від 14 до 29 років.

• В Донецькій області  ВІЛ - інфікованих 32 000 осіб

Це дані офіційної статистики. Але, швидше за все, ВІЛ - інфікованих значно більше. Багато хто живе з ВІЛ, навіть не підозрюючи про це. Вони не здавали аналізи і, відповідно, ніде не зареєстровані.

      Отже, ми дізналися не дуже приємну правду. Перевіримо ,про що ми  дізналися:

-         У чому відповідність між ВІЛ  і СНІДом? (ВІЛ – це вірус, який породжує СНІД) 

-         Хто найбільше ризикує інфікуватися ВІЛ? (Найбільш ризикують інфікуватися наркомани, люди, які ведуть неправильний спосіб життя, донори крові і т.д. )

-         Чи існують ліки для тих, хто інфікований ВІЛ? (Вірус можна на ранній стадії заморозити, але на деякий час. ВІЛ не виліковний.)

-         У яких щоденних ситуаціях треба бути обережним, щоб уникнути контактів з кров’ю інших людей? (Переливання крові, користування медичними інструментами, прогулянки на вулиці в незахищеному взутті)

        Коли визначено основні шляхи передачі ВІЛ, потрібно зрозуміти, в яких випадках це може статися з самими учасниками.

Ø Різні косметичні процедури, нанесення татуювань, пірсингу з дотриманням правил і в спеціальному салоні (Низький/Немає)

Ø Ін'єкції в лікувальних установах(Низький/Немає)

Ø Укуси комах (Немає)

Ø Укуси тварин (Немає)

Ø Використання чужої зубної щітки (Немає)

Ø Використання спільного посуду для приготування їжі (Немає)

Ø Догляд за хворим СНІДом (Немає)

Ø Обійми з ВІЛ - інфікованою людиною (Немає)

Ø Дружній поцілунок («в щічку») (Немає)

Ø Любовний поцілунок (Немає)

Ø Поїздка в громадському транспорті разом з ВІЛ - інфікованою людиною (Немає)

Ø Відвідування школи разом з ВІЛ - інфікованим учнем (Немає)

Ø Відвідування басейну, лазні, сауни разом з ВІЛ - інфікованою людиною (Немає)

Ø Масаж. (Немає)

Ø Дотик одягом. (Немає)

Ø Рукостискання (Немає)

Ø Використання громадських туалетних кімнат (Немає)

Ø Питво з громадських питних джерел (Немає)

Розглянемо різні життєві итуації:

Вітя і Олена познайомилися на дискотеці і почали зустрічатися. Через деякий час вони пішли на дискотеку разом, танцювали всі повільні танці, а потім Вітя проводив Олену додому і поцілував. У Віті і раніше були дівчатка, але для Олени цей поцілунок виявився першим у житті. Коли Олена розповіла про Вітю подругам, ті запитали, чи збирається вона займатися з ним сексом. Олена не знала, що відповісти, тому що в більшості її подруг вже були сексуальні стосунки з хлопцями. Вона роздумує: якщо Вітя запропонує їй почати сексуальні відносини, погодитися на це або почекати. Що ви порадите Олені?

1)         Антон попросив у свого друга Михайла ради. Він вже кілька місяців зустрічається з дівчиною на ім'я Ніна. Вона йому подобається, і вони багато часу проводять разом. Але коли Антон завів з Ніною розмову про секс, вона сказала, що любить його, але до сексу поки не готова. Антон не знає, чому Ніна відмовляється займатися з ним сексом, і не розуміє, що повинен робити. Як ви думаєте, що може Міша порадити Антону?

2)                     Маша і Ігор вже давно люблять один одного. Вони часто бачаться і мріють про спільне майбутнє. У них ще не було сексуальних відносин, і вони навіть про це не говорили один з одним, але, нарешті, настав момент відверто обговорити це питання. Як ви думаєте, що вони повинні сказати одне одному?

Підбиття підсумків.

1.    Домашнє завдання

Вчити конспект уроку, виконувати тестові завдання ( в робочих зошитах)

Підготувати доповіді за допомогою Інтернет - джерел про вірусні інфекції, що передаються статевим шляхом.

"Віл/СНІД"

1.ВІЛ потрапляє від хворої людини до здорової:а)статевим шляхом   б)через укус комара  в)через уживання зіпсованих продуктів г)повітряно-крапельним шляхом

2.Познач права, які мають ВІЛ – інфіковані люди в Україні

а)одержання освіти   б)здача донорської крові  в)медичне обслуговування

 г)приховування інформації про своє захворювання під час знайомства з однолітками

3.Остання стадія ВІЛ-інфекції – це  а) туберкульоз б)СНІД  в)гепатит  г)рак

4.Несправедливе ставлення до людини, порушення її прав через національність, релігію, колір шкіри або стан здоров'я - це

а) стигма б)гендер в)стать г) дискримінація

5.СНІД – це..а)ураження нервової системи, спричинене вірусами

  б) ураження системи травлення, спричинене бактеріями в)ураження імунної системи, спричинене ВІЛ г)ураження дихальної системи, спричинене бактеріями

6.ВІЛ-інфікована людина: а)повинна бути ізольована від суспільства

 б)потребує толерантного ставлення  в)не має права на безкоштовне лікування   г)не потребує захисту держави

7.ВІЛ передається: а)через укуси комах б)під час користування басейном

в)при контакті з домашніми тваринами г)від ВІЛ-інфікованої матері до немовляти

8.ВІЛ-інфекцію викликає: а)грибок б)вірус в)бактерія

9.ВІЛ передається:а)через укуси комах б) при контакті з домашніми тваринами в)через кров г)під час користування спільним басейном

 д)під час статевого контакту

10.ВІЛ не передається:а)через спільне користування посудом  б)при переливанні крові в)при використанні нестерильних інструментів для пірсингу і татуювання

 11.Правила запобігання ВІЛ-інфікуванню:а)не торкатися шприців, голок, гострих предметівб)знати шляхи передачі ВІЛ-інфекції в)уникати контактів із чужою кров'ю

12.Вибери правильні твердження

а)ВІЛ- це вірус, який призводить до смертельної хворобиб)Існує вакцина проти ВІЛв)Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре, навіть, якщо вона є носієм вірусу.г)СНІД- це захворювання, що виникає в результаті інфікування ВІЛ. д)ВІЛ загрожує лише тим, хто вживає наркотики


Немає коментарів:

Дописати коментар