Вітаю Вас у своєму блозі! Буду рада, якщо матеріали блогу стануть Вам у нагоді! Змінюємо освіту та світ на краще! Geography is too important to be left to geographers! Я-Ірина Балжі, працюю у ЗЗСО І-ІІІ ступенів с-ща Керменчик Старомлинівської сільської ради Волноваського району Донецької області.

Будь у русі, не зупиняйся,твори,пізнавай світ!

вівторок, 8 лютого 2022 р.

Вода на Землі.Властивості води.Три стани води. Кругообіг води.

 Вода на Землі.Властивості води.Три стани води. 

Кругообіг води.

Воду проллєш — знов не збереш.

Корейське прислів'я

Мета

§  навчальна: розширити уявлення про найпоширеніший мінерал на Землі, значення води в природі, про три стани води і її властивості, походження та значення води для всього живого;

§  розвивальна: розвивати дослідницький підхід до вивчення природних явищ, вміння виявляти властивості води; продовжити формувати вміння працювати в групі, виділяти основну думку та висловлювати думку групи;

§  виховна: виховувати бережне ставлення до води — колиски та основи життя

Обладнання: атлас, підручник, зошити, відеоматеріали з Інтернет-ресурсів, навчальні фільми «Вода у природі».

Хід уроку

І.Перевірка домашнього завдання- дайте відповіді на запитання у робочих зошитах

 1-7 балів

  1)Як люди піклуються про чистоту повітря?   2)Як людина використовує повітря?   

  3)Де є повітря?    4)  Яке значення має повітря ? 5) Як називається повітряна оболонка Землі  6)Перелічіть основні властивості повітря.

  9-11 балів Завдання високого рівня     «Чому оленяче хутро найтепліше».

ІІ.  «Віршовані рядки» Скажіть, будь ласка, про що йдеться.

Чого на гору не викотити,

В решеті не віднести,

В руках не утримати?

Хто вік біжить і не втомиться?

Я падаю на ваші хати,

Я білий, білий, волохатий,

Я прилипаю вам до ніг

І називаюсь просто —..

Ніжна зірка, срібно-біла

На руки згори злетіла,

Я приніс її сюди,

Стала крапелька...

   

        Як вода потрапила на Землю ???

              Усі ми звикли вважати воду тією речовиною, яка існувала тут з часів утворення планети, але насправді усе зовсім не так...


Завдання. А чи замислювались ви над тим, як би було на Землі без води? Намалюйте в уяві Землю без води. Опишіть цю планету.

     . Кілька уроків ми присвятимо розумінню дивовижного витвору природи — воді.

«Вода, у тебе нема ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке! Не можна сказати, що ти необхідна для життя! Ти — саме життя! Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими почуттями... Ти найбільше багатство на світі...»,— так сказав видатний французький письменник, льотчик за професією Антуан де Сент-Екзюпери. Суворі пустельні умови, у яких він побував, дали право висловити таку думку.

     Пригадаємо:Де ви бачите воду в природі? В повсякденному житті?Які властивості води ви знаєте?   Стосовно чого ви нещодавно називали такі ж самі властивості?

Вивчення нового матеріалу, узагальнення знань

     Сьогодні ми узагальнимо наші знання про надзвичайно важливу для людства речовину, без якої на Землі не було б життя — про воду. Вода — найпоширеніша на Землі речовина. Вода — універсальний та найдивовижніший мінерал на Землі. Дивовижний тому, що створює умови для розвитку й росту різних форм життя. Найбільш розповсюджений серед інших мінералів на нашій планеті. Учені вважають, що було б правильніше назвати нашу планету Вода. Майже 3/4 поверхні земної кулі покрито водою. Роль води для живої та неживої природи дуже важлива.

1.      Гідросфера Солона й прісна, прозора й каламутна, рідка, тверда й у вигляді пари, вона в нас і навколо нас. Річки й озера, джерела й струмки, болота й льодовики, хмари й водяна пара, моря та океани — усі разом вони утворюють єдину водну оболонку Землі.

Гідросфера — водна оболонка планети  Багато води перебуває в газоподібному стані у вигляді пари в атмосфері; величезними масами снігу і льоду лежить вода круглий рік на вершинах високих гір і в полярних країнах. Не тільки на поверхні Землі, але і в її надрах є вода, що просочує ґрунт і різні гірські породи, утворюючи ґрунтові води, що дають початок маленьким джерелам і великим річкам.

Рослини та тварини містять понад 60 % води за масою. На Землі водою покрито 70,9 % поверхні. Вода буває двох видів: прісна (річки, озера, сніг, крига, айсберги) і солона (моря, океани).

Ø  Робота з картою  Відшукайте та назвіть найбільші водні об’єкти Землі у Світовому океані та на суходолі.

2.      Властивості води    Запишіть усі відомі вам властивості води.




3.      Три стани води  Завдання. Пригадайте все, що ви знаєте про агрегатні стани води. У будь-який спосіб відобразіть основні факти з цього питання.

Вода може перебувати в таких агрегатних станах: твердому (крига), газоподібному (пара), рідкому (вода). Температура кипіння води — 100 °С, температура замерзання — 0 °С. У верхніх шарах атмосфери з крапельок води формується град, а взимку з кристаликів криги — сніжинки. Коли вода переходить із рідкого стану у твердий, її об’їм збільшується. Узимку водойми вкриваються кригою, яка, перебуваючи на поверхні, захищає в такий спосіб водяні організми від переохолодження й загибелі. Випаровуючись із поверхні водойм, вода в атмосфері перетворюється на дрібні крапельки, з яких формуються хмари.

                 Кругообіг води

користуючись матеріалами відео, підручника, с.107, у робочих зошитах замалюйте схему "Колообіг води в природі" (малий і великий)

Перевіримо засвоєні  знання

Завдання. Назвіть унікальні властивості води.

§  Прозора.

§  Текуча.

§  Без смаку.

§  Розчиняє деякі речовини.

§  Має низьку теплопровідність.

§  Унаслідок нагрівання розширюється.

§  У разі охолодження стискається.

§  Унаслідок замерзання розширюється.

§  За t° = 0 °С — замерзає, за t° = 100 °С — кипить.

§  На Землі є в трьох станах.

Отже, робимо висновок:

v  Вода — найпоширеніший мінерал Землі.

v  Вода має унікальні властивості, які обумовлюють важливі процеси на Землі.

 Домашнє завдання

v  Опрацювати параграф підручника: § 30

v  Підготувати міні-проект «Мій посильний внесок у збереження води».

v  Творче завдання: скласти кросворд за темою уроку.

     Презентація «Вода на Землі».

 


Немає коментарів:

Дописати коментар